Povestea uneia dintre cele mai frumoase biserici din România. Mii de muncitori au contribuit cu bani la realizarea ei FOTO

0
Publicat:

Aflată la câteva sute de metri de Complexul Studențesc Regie și de Maternitatea Giulești, Biserica Belvedere din București este o adevărată bijuterie arhitectonică ascunsă.

Biserica Belvedere, o bijuterie arhitectonică FOTO Denis Grigorescu
Biserica Belvedere, o bijuterie arhitectonică FOTO Denis Grigorescu

Înconjurată de străzi cu case elegante, Biserica Belvedere a fost construită pe durata a șase ani, în perioada 1934-1940. Trebuie spus că piatra de temelie a acestei biserici, considerată una dintre cele mai frumoase din țara noastră, a fost pusă pe 25 octombrie 1934, de către Miron Cristea, primul patriarh al României, în prezența a câtorva mii de credincioși.

Un alt detaliu interesant. Parohia Belvedere are în componență numai case, fiind vorba în principal de fostele locuințe ale salariaților Fabricii de Țigarete și ale Căilor Ferate Române.

Lucrările de construcție au fost finalizate în anul 1940 cu excepția mobilierului, catapetesmei, picturii și dotărilor din biserică.

Biserica Belvedere a fost construită prin contribuția și sprijinul activ al enoriașilor și salariaților celor două întreprinderi, câteva mii de muncitori participând cu o contribuție bănească reprezentând retribuția pe o zi de lucru.

Inițiatorul construirii bisericii a fost preotul Petre Șerpe, în timp ce proiectul bisericii a fost întocmit de către arhitectul Ioan Traianescu.

”Ar trebui inclusă în orice ghid de călătorie”

Biserica Belvedere se aseamănă aproape în întregime ca structură a arhitecturii cu Catedrala Mitropolitană din Timișoara, fapt pentru care este considerată sora mai mică a acesteia, ambele fiind proiectate de același valoros architect.

„Prin frumusețea sa deosebită și prin structura arhitectonică, biserica Belvedere este considerată unicat în București. Împreună cu Catedrala din Timișoara și cu biserica Elefterie din București sunt apreciate ca opere de arhitectură foarte rare“, se precizează în volumul ”Arhitectură pe teritoriul României”, apărut la Editura Academiei în 1982 și scris de către profesorul Grigore Ionescu.

Biserica este construită din beton și cărămidă aparentă.

Interiorul Bisericii Belvedere este construit atât în stil bizantin, cât și apusean, cu balcoane pe două niveluri.

Picturile interioare sunt deosebite, fiind realizate în stil neobizantin și El Greco de către pictorul Dimitrie Hornung, însă nu au fost finalizate în întregime, din cauza decesului artistului.

Din 2004, la Biserica Belvedere au început ample lucrări de reparație și restaurare, lucrări ce continuă și în prezent.

Biserica Belvedere are constant vizitatori străini. În ziua în care am fost acolo, la biserică erau mai mulți turiști din Irlanda.

”Nu mă gândeam că în mijlocul unui cartier plin de case voi găsi o asemenea bijuterie religioasă. Biserica Belvedere este absolut superbă, ar trebui inclusă în orice ghid de călătorie, am aflat despre ea întâmplător de la un prieten din București. Pictura interioară efectiv îți taie respirația”, a declarat pentru ”Adevărul” Shannon Calaghan, o turistă din Dublin, capitala Irlandei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite